špiljarenje

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode „Velebit“, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa oko 7 km istraženih kanala i dalje se istražuju. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Posjetom jedne od špilja dobit će te uvid u bogatstvo podzemnog svijeta Velebita.

Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Jer samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima.

Temperatura u špiljama je konstantna. Bez obzira na godišnje doba, u Donjoj špilji je uvijek oko 5°C dok je u Gornjoj oko 8°C. Tome treba prilagoditi svoju odjeću, po mogućnosti imati obuću koja je prilagođena skliskom terenu.

Cijena:

Raspored ulazaka:

Modrič špilja

Jedinstvena avantura u Hrvatskoj. Špilja Modrič dužine 829 metara pruža poseban doživljaj podzemnog svijeta. Potpuno netaknuta priroda, bez betonskih staza, reflektora i masovnih grupa mi Vam pružamo mogučnost da na jedan dan budete špiljar (speleolog) i posjetite najljepšu špilju Mediterana.
Špilja Modič nalazi se u Rovanjskoj na samo 36 m nadmorske visine, deset minuta hoda od automobila. Unutra ćete provesti dva nezaboravna sata vašeg života. Nakon što Vas opremimo speleološkom opremom (kaciga sa karabitnom ili eletričnom rasvjetom i zaštitnim kombinezonom) ulazimo u fantastičan svijet prirodnih kreacija. Okružit će Vas svijet stalaktita, stalagmita, stupova, meduza, sipa, crvenih kraljica i svega onog što vaša mašta može pružiti.
Špilja je kompletno ukrašena špiljskim ukrasima; nakon nekoliko manjih ali kratkih prolaza ulazite u prostrane i visoke dvorane i na vrlo ugodnoj temperaturi ( cijele godine 17 – 18 °C) uz pratnju iskusnih vodiča speleologa ćete upoznati fantastičan svijet hrvatskog podzemlja.
Potrebna oprema: Sportska obuća, lagana odjeća ( mi ćemo vas opskrbiti kacigama, rasvjetom i zaštitnim kombinezonima da se ne zaprljate).

Cijena:

Raspored ulazaka:

  • Obavezna rezervacija dan prije.